Om museet

Hurtigruta

2. juli året 1893 ringte dampskipet DS Vesteraalen til avgang fra Trondheim. Med det gikk hun inn i historien som det første skipet i det man i alle år siden ganske enkelt har kalt ‘hurtigruta’.

Hurtigruta revolusjonerte samferdselen i Norge. Tidligere kunne det i verste fall ta flere uker å frakte post mellom sør og nord. Med etableringen av hurtigruta reduserte man denne tiden til bare noen dager. Faste avganger, faste tidspunkt og trygg som ei klokke skulle gods og posten frem. Aviser kunne nå bringe nyheter fra hovedstaden og fra kontinentet hele vegen opp til Hammerfest.

Seilasen ble utvidet etter hvert og har i mange år vært livsnerven langs kysten, hele veien fra Bergen til Kirkenes.

Hurtigruta, eller kystruta som den kalles i dag, har med rette blitt kalt «riksvei 1». Hurtigruta, har hatt enorm betydning for utvikling av landet, for transport av varer og kommunikasjon mellom folk. Norge, med sitt langstrakte land og krevende geografi, måtte ha både jernbane innenlands og hurtigrute langs kysten for å binde land og folk sammen.

Denne historien fortjener et museum

Hurtigrutemuseet, slik det står i dag, åpnet 28. august 2021. Det var kultur- og likestillingsminister Abid Raja som foretok den offisielle åpningen under en stor folkefest på Stokmarknes.

Museet ble realisert gjennom et solid samarbeid mellom Hadsel kommune, Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum og Museum Nord.

Også før åpningen av dagens Hurtigrutemuseum fantes et museum for hurtigruta. Dette lå naturlig nok også på Stokmarknes, siden det var her det første rederiet i Hurtigrutefart, Vesteraalens dampskibselskap (VDS) var lokalisert. Det første museet lå i «direktørboligen» på Stokmarknes. Deretter flyttet museet inn i «Hurtigrutens Hus», kulturhuset på Stokmarknes. I 1999 ble det tidligere hurtigrutskipet ms Finnmarken satt på land med en klar tanke om at skipet skulle inngå i museet.

Det har krevd lang innsats å realisere museet slik det framstår i dag. Hadsel kommune, gjennom selskapet Vernebygg AS, Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum og Stiftelsen Museum Nord klarte sammen å skape en løsning.

Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum eier skip og samlinger og tar et stort ansvar for ivaretakelse av MS Finnmarken og DS Finmarken, i et tett samarbeid med Museum Nord.

Vernebygg AS satte opp det spektakulære bygget som huser dagens museum.

Museum Nord har ansvar for all drift av museet, utvikling av utstillinger og formidlingstilbud, dokumentasjon av gjenstander mm.

Dersom du ønsker mer informasjon om prosjektet med å realisere Hurtigrutemuseet, ta kontakt med avdelingsdirektør i Museum Nord, Brynjar Pettersen.

Kom ombord

Du inviteres inn i sterke møter med sjømenn, gründere og passasjerer. I salongene fra DS Finmarken fra 1912 og om bord i MS Finnmarken vil du kjenne på atmosfæren fra ulike tidsepoker. Hurtigrutas betydning for norskekysten løftes frem gjennom moderne utstillinger, deltakelse og et kunnskapsrikt vertskap. Besøk broa, byssa, maskinrommet, gamle lugarer og mer. Ta deg en tur ut på dekk hvor en Ford 17M fra 1971 er på reise. Nyt mat og drikke i spisesalen fra 1956.

Hurtigrutemuseet byr på minnerike opplevelser for både voksne og barn. Enten du kjenner til hurtigruta fra tidligere eller er nysgjerrig på hva denne nå egentlig er – i museet vil du få kunnskap og gode opplevelser.

Nyttige lenker og informasjon

Utforsk historier om hurtigruta, Vesterålen, og Museum Nords mangfoldige kultur- og naturhistorie.

Finn et arrangement, foredrag, aktiviteter og opplevelser hos et museum i nærheten av deg.

Om Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum

Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum eier skip og samlinger og tar et stort ansvar for vedlikehold av MS Finnmarken. Arbeidet foregår i samarbeid med Museum Nord. Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum har mange bidragsytere i form av både frivillige arbeidsfolk og sponsorer. Daglig leder: Sten Magne Engen.